Saturday, 19 September 2009

Nyvaken. Nyfödd.

Skatteverket skickade ett brev åt mig. För att jag bett dem. Ett personbevis. Ett bevis att jag existerar, mer eller mindre. På det stod det att jag varit bosatt här sedan 1.4.2008. Ett och ett halvt år om tio dagar.

Jag kan på direkten konstatera att jag förmodligen lärt mig mer vad gäller det svenska språket under dessa arton månader än under mina tvåhundratrettiofem månader i Finland som "finlandssvensk" - vilket, för övrigt, för mig som ett begrepp känns än mer fel idag än då jag ännu räknades som en.
Idag gör helsingforssvenskan ont i mina öron. (Och i mina ögon också för den delen - tack Facebook.) Att blanda två språk som är så fundamentalt olika i struktur och grammatik kan inte leda till något vackert.

Då jag anlände här i Örebro såg jag mig själv som språkligt obunden. Jag talade och tänkte på tre språk likvärdigt väl, och det var väldigt viktigt för mig att känna mig postmodern i den bemärkelsen att jag helt enkelt inte höll mig till gränserna för ett språk. Därför har jag skrivit på engelska, fram till nu.

Det känns konstigt att medge att man efter att ha talat ett språk sitt hela liv inte kunnat det väl nog för att uppskatta det. Men det är precis så det ligger till.
Svenskan är som en liten gåta som inte går att lösa om man inte är svensk. Nyanserna och tonerna kommer inte fram förrän man lär sig det som sitt modersmål. De är som små hemligheter som bara svenskar känner till.

Och det är anledningen till att jag nu valt att börja skriva på svenska istället för engelska. Den gamla goda förklaringen för att jag skrivit på engelska håller ändå inte. Alla hemma i Finland som eventuellt läser vad jag skriver kan svenska bra nog för att förstå det ändå. Så det så.

__________________________________________________________

Med samma tänker jag tillägga en liten reviderad beskrivning av bloggen, såsom den kommer att se ut framöver. Hittills har The Pleasure Of Finding Things Out i största utsträckning varit en serie iakttagelser vad gäller mig själv som person. Men särskilt på sistone har jag känt ett behov att skriva ner även mina iakttagelser vad gäller Den Vida Världen (en fullt medveten referens där).

Jag har i nu närmare ett halvår varit mer eller mindre deprimerad. Min vinterdvala blev en sommardvala utan att jag egentligen noterade det förrän jag vaknade igen. Men nu känner jag att jag är nyvaken ur den, och i samband med det har min efterlängtade nyfikenhet och kreativitet vaknat till igen. Jag minns saker jag älskat att hålla på med som om det var i ett annat liv. All musik jag lyssnar på, alla filmer jag ser, allt känns som en ny upplevelse.

Och det är de upplevelserna jag vill skriva om. Inte bara vad jag gör när jag känner mig inspirerad, utan varifrån inspirationen kommer.

För det är just nu jag verkligen upplever "the pleasure of finding things out".Idag
istället för en låt
eller dikt
uppmanar jag dig
vem du än är
att se filmen
"Tokyo Godfathers"
trots att
det är en anime
om du inte gillar
den stilen
trots att
du på imdb har läst
att den handlar om hemlösa
och du inte tycker om
deppiga filmer

för den är
vackrare
och mer hoppfull
än något
jag sett på länge.


No comments: